Wilde bessen uit Finland

Wilde bessen uit Finland

De enorme overvloed aan wild voedsel in de Finse natuur is echt geweldig. Wilde bessen komen bijna overal in het land voor en vanwege de zuiverheid van de omgeving kan je ze plukken en meteen op eten. Over het algemeen kan het eten van veel fruit en groenten wonderen verrichten, maar er zijn enkele soorten in het bijzonder die een groot verschil kunnen maken zoals wilde bosbessen.

 

Waar de wilde bessen groeien

Wilde bessen groeien normaal gesproken in open bossen (zowel in loofbossen als naaldbossen), op heide en veen in de gematigde en subarctische gebieden, heidebossen of in moerassen waar voornamelijk dennen- of sparren bomen groeien. Deze bossen zijn de thuisbasis van bijvoorbeeld de lingonberry (vossenbes)wilde bosbes, wilde framboos en de crowberry. Moerassen zijn een typische omgeving van de bergbraambes, moerasbosbes en wilde cranberry (veenbes).

De arctische wilde bosbes (Vaccinium myrtillus) groeit in het wild in Finse bossen, wordt al eeuwenlang verzameld en gebruikt. De teelt van de highbush blauwe bes (Vaccinium angustifolium, V. corymbosum) is populair in Noord-Amerika. Highbush blueberry wordt vaak wild blueberry genoemd.  Vaak denken consumenten en industrie dat de gekweekte en wilde bosbessen dezelfde soort zijn - maar ze verschillen nogal veel. Vergeleken met de gekweekte highbush blauwe bes zijn de bessen van de arctische wilde bosbes kleiner, 6-8 millimeter groot. Wilde bosbessen groeien individueel op de takken van een vertakte struikplant van 10-40 cm hoog. De schil van wilde bosbessen is donkerblauw, wasachtig en zacht en breekt vrij gemakkelijk. De binnenkant van de wilde bosbes is ook donkerblauw.  

 

De karakteristieke kleur van de wilde bosbes

Vanwege het hoge anthocyanine-gehalte is het vruchtvlees fruitig en donkerblauw of paars.  De anthocyanine niveaus van arctische wilde bosbessen zijn hoog in vergelijking met andere bessen. Het bevat anthocyanen op een niveau dat 3-5 hoger is dan dat in highbush bosbes. Anthocyanen zijn bioactieve stoffen, die de Finse blauwe bosbes van binnen en van buiten zijn karakteristieke donkerblauwe of paarse kleur geven. Het verschil in de kleur van het vlees tussen de blauwe bosbes en bosbes is zichtbaar, omdat het vlees van highbush bosbes wit is.

 

Wilde bessen in overvloed

De heldere noordelijke zomer rijpt elk jaar een weelderige oogst van bessen in de bossen en moerassen, waar iedereen die tijd in de natuur doorbrengt van kan profiteren. Zelfs een relatief slecht gewas zal in Finland ongeveer 100 kg, of 20 emmers, wilde bessen per persoon opleveren. Ongeveer 50 soorten wilde bessen groeien in Finland, waarvan er 37 eetbaar zijn. Hiervan zijn ongeveer 20 variëteiten geschikt voor pluk en consumptie. De bekendste en commercieel meest waardevolle bessen zijn vossenbessen, kraaiheide, bosbessen, troebelbessen, frambozen, veenbessen en duindoornbessen.

De jaarlijkse oogst van bosbessen wordt geschat op meer dan 500 miljoen kg, terwijl de geplukte hoeveelheid slechts ongeveer 3-10% van het hele gewas bedraagt in het geval van bijvoorbeeld vossenbessen en bosbessen. Gemiddeld acht kilo wilde bessen per persoon wordt per jaar geconsumeerd in Finland. De wilde bessen bieden uitzonderlijke gezondheidsvoordelen. Het aandeel bessen in onze voeding zou dan ook moeten worden verhoogd, omdat bessen een rijke bron van vitamines, mineralen, sporenelementen en polyfenolen zijn. Polyfenolen zijn plantaardige antioxidanten die, net als carotenoïden en fytosterolen onder de zogenaamde bioactieve stoffen vallen.

 

Ontdek de gezondheidsvoordelen van Finse wilde bessen. Bekijk hier het hele assortiment aan biologische wilde bessenproducten van Berryconcept.

Terug naar blog