duindoornbes overgang

Duindoornbes - Een krachtige steun tijdens de overgang

De overgang is een levensfase waar elke vrouw doorheen gaat. Het markeert de overgang van een vruchtbare leeftijd naar een nieuwe periode waarin lichaam en geest veel veranderingen ondergaan. 

De overgang kan fysieke en emotionele symptomen met zich meebrengen, zoals opvliegers, slapeloosheid, stemmingswisselingen en zelfs botdegeneratie. 

Gelukkig biedt de natuur ons veel planten en bessen die kunnen helpen deze veranderingen in balans te brengen. Een bijzonder effectieve natuurlijke schat tijdens de overgang is de duindoornbes.


Duindoorn - de vitaminebom van de natuur

Duindoorn (Hippophae rhamnoides) is een oude bessenplant die al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en de Tibetaanse Ayurveda. Deze bes zit boordevol voedingsstoffen en bioactieve stoffen die ons welzijn kunnen bevorderen en symptomen van de overgang kunnen helpen verlichten.

Duindoornbessen zijn rijk aan vitaminen en mineralen zoals vitamine C, vitamine E, carotenoïden, kalium en magnesium. Deze voedingsstoffen ondersteunen de immuunfunctie, bevorderen de gezondheid van de huid, versterken de botten en helpen bij het behouden van een normale hartfunctie - allemaal belangrijk tijdens de overgang.


Duindoornbes en het bestrijden van oxidatieve stress

Een van de meest essentiële gezondheidsvoordelen van duindoornbes tijdens de overgang is het hoge gehalte aan antioxidanten. Antioxidanten helpen vrije radicalen in het lichaam, die celschade kunnen veroorzaken, te neutraliseren.

Tijdens de overgang kan het lichaam van een vrouw een verhoogde oxidatieve stress ervaren die geassocieerd wordt met een afname van oestrogeen. Duindoornbes helpt deze oxidatieve stress tegen te gaan en kan daarom het lichaam beschermen tegen veel van de negatieve effecten van veroudering.


Duindoorn als ontstekingsremmer in de overgang

Duindoornbes heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen vanwege de overvloed aan omega-vetzuren.

De olie in duindoornbessen is een bron van omega 3, 6, 7 en 9 vetzuren, die cruciaal zijn voor de algehele gezondheid.

Tijdens de overgang kunnen ontstekingsreacties toenemen, wat pijn, zwellingen en ongemak kan veroorzaken. De ontstekingsremmende bestanddelen in duindoornbessen helpen ontstekingen in het lichaam onder controle te houden en kunnen deze symptomen verlichten.


Effecten van duindoornbes op het immuunsysteem en de botten

Tijdens de overgang kan het immuunsysteem extra ondersteuning nodig hebben om optimaal te functioneren. Voedingsstoffen in de duindoornbes, zoals vitamine C, kunnen helpen het immuunsysteem te versterken en de weerstand van het lichaam te verhogen. 

De duindoornbes bevat ook kalium en magnesium, die belangrijk zijn voor de gezondheid van de botten. Deze mineralen kunnen helpen de botten te versterken en botverlies te voorkomen, wat één van de uitdagingen van de overgang kan zijn.


Hoe gebruik ik duindoornbessen als supplement?

Duindoornbessen kunnen op verschillende manieren worden geconsumeerd. Het is verkrijgbaar als verse bes, maar wordt vaak gebruikt als sap, extract, olie of poeder. Je kunt duindoornbespoeder toevoegen aan smoothies, yoghurts en gebakken producten of er in pure vorm van genieten. 

Het lichaam van elke vrouw is uniek, dus het is altijd een goed idee om met je gezondheidsprofessional te overleggen voordat je nieuwe supplementen of kruiden gaat gebruiken.

Al met al is duindoorn een effectieve natuurlijke remedie tegen overgangsklachten. De voedingsstoffen, antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen kunnen het lichaam helpen in deze periode van het leven. 

Vergeet echter niet dat de duindoornbes deel uitmaakt van een holistische gezondheidsroutine die een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en stressmanagement omvat. 

Door deze factoren te combineren kun je de nieuwe fase van de overgang ingaan als een sterke en evenwichtige vrouw.Terug naar blog