Gezondheidsvoordelen van duindoornbessen

Gezondheidsvoordelen van duindoornbessen

Duindoornbessen bieden verschillende voordelen die goed zijn voor de gezondheid. Omdat duindoornbessen rijk zijn aan vezels, antioxidanten, onverzadigde vetzuren, vitamines en mineralen, is het een bessensoort die door veel mensen wordt gebruikt. Wat een duindoornbes precies is en welke gezondheidsvoordelen ze opleveren, lees je in dit artikel.

Wat zijn duindoornbessen?

Duindoornbessen zijn afkomstig van de duindoorn, een tweehuizige struiksoort die vrijwel overal ter wereld groeit, ook in Nederland. De geeloranje gekleurde bessen zitten boordevol voedingsstoffen en vitamines. Duindoornbessen zijn vers of gedroogd verkrijgbaar. Ze worden ook vaak verwerkt in verschillende producten, waaronder cosmetica producten, bessensappen, bessenjam en duindoornbessenpoeders.

 

De belangrijkste eigenschappen van duindoornbessen

Duindoornbessen bieden verschillende gezondheidsvoordelen. We zetten de belangrijkste voordelen op een rijtje:

Rijk aan vitamine C

Een duindoornbes bevat maar liefst 12 keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. Het is daardoor een zeer goede bescherming voor je lichaamscellen en draagt bij aan de vorming van weefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van je weerstand. Het is ook daarom dat deze bessen ook worden gebruikt voor o.a. gezichtscrèmes en serums.

Helpt bij afvallen

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat duindoornbessen kunnen bijdragen aan gewichtsverlies doordat wordt voorkomen dat overtollig vet wordt opgeslagen.

Omega vetzuren

Doordat duindoornbessen boordevol omega vetzuren zitten, hebben ze een ontstekingsremmende werking. De olie in duindoornbessen is rijk aan omega 3, omega 6, omega 7 en omega 9 vetzuren. Omega vetzuren zijn belangrijk voor een optimale gezondheid van het lichaam. De duindoornbes is een van de weinige vruchten die van nature omega 7 bevat. Duindoornbessenolie verzacht de droge huid en helpt bij droge slijmvliezen, bijvoorbeeld door de overgang. Zo ondersteunt het onder andere bij droge ogen, droge mond en een droge of verouderende huid.

Een beter gezichtsvermogen

Duindoorbessen bevatten verschillende bestanddelen - waaronder lycopeen - die de bloedsomloop in de ogen bevorderen, waardoor het gezichtsvermogen kan worden verbeterd.

 

De toepassingen van duindoorn

Duindoornbessen worden in tal van producten verwerkt. Zo vind je bijvoorbeeld duindoornbessenolie in huidverzorgings- en cosmetica producten, maar ook worden duindoornbessen gebruikt voor jam, siroop en honing. Daarnaast zijn er ook capsules en supplementen verkrijgbaar waarin duindoornbessen zijn verwerkt.

In de meeste gevallen wordt voor de verwerking het sap (olie) van de duindoornbes gebruikt. Wanneer duindoornbessen of duindoornolie rauw wordt genuttigd, is het vrij zuur. Door het te vermengen met andere ingrediënten wordt deze scherpe smaak verminderd.

In onze webshop vind je een uitgebreid assortiment aan hoogwaardige en smakelijke biologische producten op basis van verschillende soorten wilde bessen, waaronder duindoornbessen. Al onze producten zitten boordevol voedingsstoffen en hebben een krachtige natuurlijke smaak.

 

Duindoorbessen poeder

Duindoornbessen poeder is rijk aan gezonde voedingsstoffen. De duindoornbes levert - naast een hoog vitaminegehalte en mineralen - ook een hoge concentratie onverzadigde omega vetzuren 3, 6, 7 en 9. Hierdoor is duindoornbessen poeder uitstekend geschikt bij ondersteuning in het voorkomen van hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol en diabetes.

Duindoornbessen poeder is vermalen van hele gedroogde duindoornbessen - zonder extra toevoegingen. Het bevat zowel de pulp, de zaden als de schil van de duindoornbes. Zeer geschikt voor in de yoghurt of om te vermengen in een smoothie of shake.

Biologische duindoornbessen poeder - 150 gram

 

Gedroogde duindoornbessen

    Gedroogde duindoornbessen zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. De bessen worden op een lage temperatuur gedroogd, waardoor alle belangrijke voedingsstoffen optimaal behouden blijven. De gedroogde duindoornbessen zijn uitermate geschikt om thee van de zetten of om toe te voegen aan thee. Daarnaast kan het ook als ingrediënt voor gerechten, taarten, kwark en yoghurt worden gebruikt.  

    Biologische duindoornbessen - gedroogd & ongezoet - 100 gram

     

    Bekijk hier al onze bessenproducten rechtstreeks uit de Finse natuur!

    Terug naar blog