Wilde bessen uit de biologisch gecertificeerde natuur van Finland Berryconcept

Wilde bessen uit de biologisch gecertificeerde natuur van Finland

Finland is hét bessenland bij uitstek. In de Finse natuur worden vele soorten bessen - waaronder bosbessen, duindoornbessen en vossenbessen – verzameld. Het gaat niet om tientallen bakjes en zakjes bessen… nee, het gaat over miljoenen kilo’s per jaar! Maar zijn de Finse bossen dan helemaal leeggeplukt? Nee, zeker niet. Veruit het grootste deel van de bessen blijft in de natuur achter. 


Wilde bessen uit Finland

Bessen uit Finland zijn zeer gewild. Bosbessen, vossenbessen, duindoornbessen, cranberries en andere wilde bessen gaan de hele wereld over. Ook Finnen zelf zijn dol op hun gezonde bessen. Voor Finnen is het toegestaan om de verschillende soorten bessen in elk bos en in nationale parken van Finland te plukken. Vaak trekken hele families erop uit  in de natuur en trekken vervolgens terug met zakken vol met versgeplukte bessen.

 

Doordat in Finland wilde bessen in hun puurste vorm groeien en er geen gebruik wordt gemaakt van meststoffen, pesticiden en andere (chemische) bestrijdingsmiddelen, is het zelfs niet eens nodig om deze bessen af te spoelen voor gebruik. Biologischer kan het eigenlijk niet!

 

Maar een natuurproduct is pas biologisch als dat kan worden aangetoond. Om als biologisch officieel te worden bestempeld, mogen deze bessen alleen worden geplukt in gecontroleerde en gecertificeerde bossen. Ook  de hele toeleveringsketen - van plukgebied tot aan verpakking en transport – wordt uitgebreid gecontroleert. De Finse Voedsel- en Warenautoriteit Evira houdt hierop streng toezicht en verleent een gegarandeerd keurmerk. 

 

In Finland is ruim de helft van het totaal aantal hectare bos biologisch gecertificeerd. Het gaat over meer dan 12 miljoen hectare bos, waarvan het grootste deel in Fins Lapland ligt. Feitelijk vormen deze bossen het grootste aaneengesloten biologisch gecertificeerd gebied ter wereld. Nog steeds wordt dit gebied door certificering verder uitgebreid.


Bessen als exportproduct en toeristentrekpleister 

De belangstelling voor gezonde en veilige biologische producten neemt wereldwijd toe. Biologische certificering is daarom belangrijk voor de Finse bessen. Bessen zijn een belangrijk exportproduct voor Finland. Van Azië tot Zuid-Amerika en in vrijwel alle Europese landen zijn biologische wilde bessen uit Finland in de schappen van (web)winkels te vinden.  Daarnaast worden Finse bessen ook gebruikt als grondstof voor verschillende producten, waaronder biologische sappen, cosmetica, chocolade, poeders, yoghurt en meer…


Maak kennis met Finse wilde bessen:


Naast dat de wilde bessen een belangrijk exportproduct zijn, vindt er tegenwoordig ook ‘bessentoerisme’ in Finland plaats. Vele toeristen - voornamelijk uit Aziatische landen, maar ook in toenemde mate uit Europese landen -  bezoeken jaarlijks Finland om in de vrije natuur wilde bessen te gaan verzamelen.


Biologisch gecertificeerde bessen kopen in Nederland

Wilde bessen uit Finland zijn niet alleen ontzettend lekker, maar brengen ook vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Berryconcept zorgt dat Finse bessen voor Nederlanders gemakkelijk beschikbaar zijn. Alle bessenproducten in de webshop worden rechtstreeks geïmporteerd uit Finland. 

Bekijk hier het volledige assortiment van biologische wilde bessenproducten in de webshop van Berryconcept.


Heb je een vraag over onze producten of over Finse wilde bessen in het algemeen? Neem gerust contact met ons op.

Terug naar blog