ORAC waarden van wilde bessen

ORAC-waarden van wilde bessen

De ORAC-waarde in voeding, wat is het precies? In kort, hoe hoger de ORAC-waarde van een product is, hoe meer antioxidanten het product bevat en hoe gezonder het is.

In dit artikel zoomen we in op wat ORAC-waarden precies zijn en kijken we specifiek naar de ORAC-waarde van verschillende soorten wilde bessen.

 

Wat zijn ORAC-waarden?

ORAC staat voor "Oxygen Radical Absorbance Capacity", en geeft aan hoeveel antioxidanten een bepaald voedingsmiddel heeft. De antioxidanten gaan als het ware de strijd aan met de vrije radicalen, door deze te verminderen of te neutraliseren. Vrije radicalen zijn moleculen die gezonde cellen in het lichaam kunnen beschadigen, dus hoe meer antioxidanten een product heeft, hoe beter het is voor je gezondheid.

De ORAC-waarde van een product geeft je een gemakkelijke manier om verschillende voedingsmiddelen met elkaar te vergelijken en te bepalen welk voedsel meer bescherming biedt tegen celbeschadiging. Producten met een hoge ORAC-waarde zijn o.a. bessen en bessensappen, kruiden en specerijen (waaronder kruidnagel, kaneel, oregano en kurkuma),  ongezoete chocolade, bieten, tomaten en verschillende soorten noten (zoals pecannoten, walnoten en hazelnoten).

 

Waarom je moet kiezen voor producten met een hoge ORAC-waarde

Het regelmatig consumeren van voedingsmiddelen met een hoge ORAC-waarde zorgt ervoor dat vrije radicalen in het lichaam worden geneutraliseerd, vóórdat ze schade kunnen toebrengen aan je lichaamscellen of DNA. De antioxidanten - waarop de ORAC-waarde is gebaseerd - helpen tegen deze celbeschadiging en kunnen daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.

Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan antioxidanten bijdragen aan een verbetering van de cognitieve functies én een beter humeur. Genoeg redenen dus om ervoor te zorgen dat je voldoende antioxidanten binnenkrijgt en kiest voor producten met een hoge ORAC-waarde.

 

ORAC-waarden in wilde bessen

Als het gaat om het bestrijden van vrije radicalen, zijn wilde bessen een uitstekende bron van antioxidanten. Ze hebben ook zeer hoge ORAC-waarden. Gedroogde biologische wilde bosbessen hebben bijvoorbeeld een ORAC-waarde van 65000 ± 4000µmol TE/100g, terwijl gedroogde biologische lingonbessen een vergelijkbare ORAC-waarde hebben met 59500 ± 1500µmol TE/100g. Andere bessensoorten die voorkomen in de ORAC Lijst Top 100 zijn o.a., crowberries, aronia bessen, wilde cranberries, acai bessen, aalbessen en vlierbessen.

 

ORAC-waarde & de producten van Berryconcept

Berryconcept is gespecialiseerd in de verkoop van natuurlijke bessenproducten zoals wilde bosbessen, lingonberries, duindoornbessen, bessenpoeders en bessensappen. Dankzij de hoge ORAC-waarde van onze producten - en dus een bron van antioxidanten - bieden ze de perfecte bescherming tegen vrije radicalen in het lichaam.

Alle bessenproducten van Berryconcept zijn afkomstig uit de Finse bossen waar ze op natuurlijke wijze groeien zonder toegevoegde chemicaliën en/of additieven. Hierdoor vormen ze een krachtige bron van antioxidanten.

 

Maak kennis met wilde bessen uit Finland:

 

 

Ontdek de gezondheidsvoordelen van Finse wilde bessen. Bekijk hier het volledige assortiment biologische wilde bessenproducten van Berryconcept.

Terug naar blog