Wat is het verschil tussen wilde bosbessen en blauwe bessen?

Wat is het verschil tussen wilde bosbessen en blauwe bessen?

In de natuur groeien bosbessen (Vaccinium myrtillus) in het wild, terwijl blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) worden gecultiveerd.

Het anthocyanine gehalte van wilde bosbessen is veel hoger in vergelijking met andere bessen. In feite is de wilde bosbes drie tot vijf keer rijker aan deze flavonoïden dan de gecultiveerde blauwe bes. Wilde bosbessen zijn ook kleiner van formaat en hun in water oplosbare donkerblauwe kleur trekt heel gemakkelijk in op de huid en in kleding.

Wat maakt de Finse wilde bosbes zo uniek?

Vanwege de noordelijke ligging van Finland vormen bosbessen, die wild in de bossen groeien, extreem hoge anthocyanine- en polyfenolgehalten. Door de combinatie van licht, warmte en voldoende vocht rijpen deze Arctische wilde  bosbessen optimaal tijdens de zomermaanden. Midden in de zomer zijn de dagen uitzonderlijk lang: in de zuidelijke delen van Finland duurt het daglicht 19 uur en in het noorden gaat de zon helemaal niet onder! Wat vind je daarvan! Deze overvloed aan natuurlijk arctisch licht bevordert de vorming van de anthocyanine verbindingen, waardoor de Finse wilde bosbes een buitengewone superbes is.

 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van wilde bosbessen?

Wilde bosbessen (Vaccinium myrtillus) zijn o.a. rijk aan vitamine C en E. Deze vitamines versterken het immuunsysteem, verminderen ontstekingen en helpen de kwaliteit van huid te ondersteunen.

Ze bevatten mineralen zoals calcium, magnesium, fosfor en kalium, die de botten en het vermogen van het lichaam om vitamines en mineralen efficiënter te gebruiken ondersteunen.

Het belangrijkste gezondheidsvoordeel van de bosbes komt echter van de anthocyanine verbindingen. Anthocyanines zijn flavonoïden met antioxiderende effecten. Ze werken niet alleen als antioxidanten in het bestrijden van vrije radicalen, ze hebben ook ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen en kunnen mogelijk zelfs kankercellen helpen bestrijden.

Bovendien kunnen bosbessen vezels verlichten en beschermen tegen darmontstekingen, zoals colitis ulcerosa, en de darmgezondheid aanzienlijk verbeteren.

 

Bekijk hier onze biologische wilde bosbessenproducten rechtstreeks uit de schone Finse natuur! 

Terug naar blog